Viulutaiteilija Frida Backman

Viulisti Frida Backman palasi Suomeen perheineen vuonna 2017 Englannista neljäntoista vuoden jälkeen ja asettautui Raaseporiin, jossa toimii sekä esittävänä taiteilijana sekä yksityisesti luovuutta ja luovasti opettavana viulunopettajana. Frida Backman on orkesterisolisti, kamarimuusikko, improvisaatio-ohjaaja ja parantajamuusikko toiminimellään Backman Concerts.

Uusi monipuolinen levy ilmestynyt

Backman esiintyi kouluissa kaikille Raaseporin ensimmäisen luokan oppilaille vuonna 2018 Sofie von Julin-säätiön tukemassa projektissa; Klassinen musiikki kouluihin. Koulukonserttikiertueellaan Backman esitti lapsille länsimaisen musiikkikielen kehityksen sooloviululla tarinoiden ja esimerkkien kanssa barokista nyky ja elokuvamusiikkiin. Tämä johti uudenlaisen, monipuolisen kokoelmalevyn Integration tuottamiseen. Levyllä Backman soittaa sekä tavallista ns. modernia viulua että suonikielistä barokkiviulua. Levy nauhoitettiin Raaseporissa Karjaan ja Pohjan kirkoissa.

Osta Integration-levy 20€ taiteilijalta suoraan live konsertin yhteydessä, sähköpostitse backmanconcerts-at-gmail.com, tai osoitteesta www.fuga.fi

Musiikkimeditaatioita ja muita eheyttäviä kokemuksia

J.S.Bachin sooloviulutuotannon "Sei Solo" (1720) Backman on esittänyt musiikkimeditaatioina Suomessa ja Englannissa. Keväällä 2022 toteutui Länsiuudellamaalla sarja musiikkimeditaatioita, joiden ytimenä on J.S.Bachin monikerroksiset sooloviuluteokset "Sei Solo". Näitä teoksia yhdistettiin kynttilänvalossa Telemannin 12 Fantasiaan ja hiljaisuuteen rauhoittavan ja kauniin kokemuksen mahdollistamiseksi.

Backman on vieraillut Tammisaaren Olemus Shopissa, tutkien ja esittäen Musiikin eheyttävää voimaa. Keväällä 2023 Billnäsissä toteutettiin SYDÄMEN MUSIIKKIA-konserttisarja yhteistyössä Yhteisötila Elohuone.

Solisti ja kamarimuusikko

Englannissa Backman on esiintynyt Sibeliuksen, Tsaikovskin, Brahmsin ja Barberin viulukonserttojen orkesterisolistina. Backman kantaesitti Yrjö Kilpisen kadonneen viulusonaatin Suomessa 2018 ja New Yorkissa 2019 yhdessä pianisti Collin Hansenin kanssa. Kantaesityksiin kuuluvat myös Walter Wolff Integration-sarja sooloviululle (2018), Roger Wanamo Night of the Humble Flea (2007), Zura Dzagnidze Intruder (2005) sooloviululle ja taustanauhalle ja Harri Wessmanin Vintergatan (2018) sopraanolle ja
viululle sekä Anna-variaatiot (2016) viululle ja pianolle.

Muu toiminta

Backman perusti Raasepori-kvartetin 2021. Suomalais-englantilaisen pianotrion The Backman Trion viulistina 2009-2015 Backman konsertoi Suomessa ja Englannissa m.m. Musiikkitalolla, Emäsalon musiikkijuhlilla, Acktén kamarifestivaalilla 2014 ja Lontoossa mm. Fairfield Hallsin ja St James Piccadillyn konserttisarjoissa. Backman Trio levytti YLE:lle Bergmanin pianotrion op.2 ja julkaisi romanttisen FANTASIA-levyn Fuga9371. Backman on toiminut vierailevana konserttimestarina m.m. Bristolin kamariorkesterissa ja on avustanut Bournmouthin sinfoniaorkesterissa.

"Bridge of Song" kamarimusiikkiyhteistyö - Backmanin - amerikkalaisensopraanon Kathleen Roland-Silverstein ja pianisti Collin Hansen on johtanut kahteen kantaesitykseen Suomessa ja Yhdysvalloissa. Svenska litteratursällskapetin tuella Harri Wessman vuonna 2017 sävelsi teoksen Backman-Roland-Silversteinviulusopraano-duolle Topeliuksen rakastettuun runoon Vintergatan, Topelius juhlavuoden kunniaksi. Backman kantaesitti Wessmanin Vintergatan-teoksen lisäksi Helsingissä 2018 ja New Yorkissa 2019 Yrjö Kilpisen viulusonaatin, pianistina Collin Hansen. Yhteistyötä on tukenut Svenska kulturfonden, Musiikinedistämiskeskus, Syracuse University ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.